Kamis, 10 November 2011

MEMBINA JARINGAN SEMASA KURSUS


30 Oktober 2011, Tg. Karang - Seramai 20 orang peserta telah mengikuti Kursus Agrobisnis Gaharu anjuran Gaharuman Resources. Seorang komlomrat dari Batam telah mengikuti kursus ini. Seorang bekas pensyarah universiti tempatan juga sudi mengikuti kali ini.
Peserta berbagai latar belakang ini dapat menambahkan input-input baru tentang industri gaharu dalam sesi bertukar pandangan. Ramai juga peserta yang sudah menanam gaharu dalam jumlah yang banyak tetapi masih datang untuk menambah ilmu.


Untuk meningkatkan hasil tanaman gaharu, semua pihak harus terlibat bagi memastikan ianya benar-benar mendatangkan keuntungan. Adalah diharapkan pihak kerajaan, penyelidik-penyelidik serius dan fokus kepada industri ini kerana masa depan industri ini sangat baik dan menguntungkan kepada rakyat dan kerajaan.
Bagi sesiapa yang berminat dan mendalami ilmu gaharu, kami menjemput dengan hormatnya pada kursus pada 27 November 2011. Bayak faedah diperolehi apabila anda mengikuti kursus ini. InsyaAllah. Sekian,

PENDAFTARAN DIBUKA - KURSUS PENANAMAN DAN INDUSTRI GAHARU BULAN NOV 2012

Dijemput kepada penanam, bakal penanam pokok gaharu supaya menghadiri Kursus Penanaman Gaharu. Matlamat kursus ialah mendedahkan kepada peserta cara-cara penanaman gaharu (mengikut cara yang betul) mengenal jenis pokok gaharu, mengetahui potensi hasil gaharu dan indusrtinya dan pasarannya. Anda akan didedahkan ilmu dan maklumat oleh En. Mat Hasbollah Bin Sudin ( Pengurus Besar Gaharuman Resources) Kursus tersebut akan diadakan pada :

Tarikh : 25 NOVEMBER 2012 (Ahad)


Masa : 8.30pg - 3.30ptg

Tempat : Tanjong Karang Selangor.

Yuran : RM 250.00

Makan minum, kertas kerja, sijil penyertaan diberi.

Maklumat lanjut 0133707271

Gaharu

Gaharu
GAHARU sejenis kayu dengan berbagai bentuk dan warna yang khas, serta memiliki kandungan kadar damar wangi, berasal dari pohon atau bagian pohon penghasil gaharu yang tumbuh secara alami dan telah mati, sebagai akibat dari proses infeksi yang terjadi baik secara alami atau buatan pada pohon tersebut, dan pada umumnya terjadi pada pohon Aguilaria sp. (BSN, 1999).