Sabtu, 29 Januari 2011

12 PESERTA PERTAMA KURSUS PEMBUATAN TEH HIJAU GAHARU

29 Januari 2011, Tg. Karang - Gaharuman Resources telah berjaya menganjurkan Kursus Pembuatan Teh Hijau Gaharu yang pertama pernah diadakan. Pengurus Besar Gaharuman Ustaz Mat Hasbollah Sudin berkata beliau ingin membuka peluang kepada masyarakat untuk menjadi usahawan yang berjaya terutama di dalam bidang gaharu, sesuai dengan moto syarikat "Pengembangan Gaharu Untuk Masyarakat". Sudah lebih 2 tahun kami menganjurkan kursus penanaman gaharu dengan jumlah peserta ribuan orang maka sekarang sudah tiba masanya kami menganjurkan kursus pembuatan teh gaharu, ujarnya lagi.
Seramai 12 orang peserta telah menyertai kursus ini yang datang dari Kedah hingga Johor, Peserta di terangkan khasiat teh gaharu, memilih daun gaharu dan pembuatan teh gaharu terbaik. Di akhir kursus peserta akan merasakan sendiri rasa teh gaharu yang mereka petik daun dan buat sendiri. Peserta membuat pengakuan bahawa teh yang mereka buat adalah teh gaharu no 1 dan terbaik.
Semoga semua menjadi lebih sihat dan menjadi usahawan teh gaharu.
Kepada yang berminat untuk mengikuti kursus pembuatan teh gaharu akan datang :

Tarikh : 27 Febuari 2011(Ahad)
Tempat : Tanjung Karang Selangor
Yuran : RM 250.00

untuk maklumat lanjut sila hubungi Ust Mat Hasbollah 013-3707271

PENDAFTARAN DIBUKA - KURSUS PENANAMAN DAN INDUSTRI GAHARU BULAN NOV 2012

Dijemput kepada penanam, bakal penanam pokok gaharu supaya menghadiri Kursus Penanaman Gaharu. Matlamat kursus ialah mendedahkan kepada peserta cara-cara penanaman gaharu (mengikut cara yang betul) mengenal jenis pokok gaharu, mengetahui potensi hasil gaharu dan indusrtinya dan pasarannya. Anda akan didedahkan ilmu dan maklumat oleh En. Mat Hasbollah Bin Sudin ( Pengurus Besar Gaharuman Resources) Kursus tersebut akan diadakan pada :

Tarikh : 25 NOVEMBER 2012 (Ahad)


Masa : 8.30pg - 3.30ptg

Tempat : Tanjong Karang Selangor.

Yuran : RM 250.00

Makan minum, kertas kerja, sijil penyertaan diberi.

Maklumat lanjut 0133707271

Gaharu

Gaharu
GAHARU sejenis kayu dengan berbagai bentuk dan warna yang khas, serta memiliki kandungan kadar damar wangi, berasal dari pohon atau bagian pohon penghasil gaharu yang tumbuh secara alami dan telah mati, sebagai akibat dari proses infeksi yang terjadi baik secara alami atau buatan pada pohon tersebut, dan pada umumnya terjadi pada pohon Aguilaria sp. (BSN, 1999).