Minggu, 28 November 2010

KURSUS GAHARU TERAKHIR TAHUN 2010

Tarikh : 26 Disember 2010 (Ahad)

Tempat : Tg. Karang Selangor

Masa : 8.30 pagi - 3.30 petang

Yuran Penyertaan :

RM 250.00

termasuk makan minum/ nota kursus/ sijil penyertaan.

Rabu, 03 November 2010

INDUSTRI GAHARU SEMAKIN TERSUSUN.
30 Oktober 2010 (Sabtu). Seramai 23 peserta termasuk seorang peserta dari Kuching Sarawak telah menghadiri dan mengikuti Kursus AgroBisnis Gaharu yang telah diadakan di Tanjong Karang Selangor. Kebanyakkan peserta yang hadir ingin menambahkan ilmu pengetahuan dan mencari ilmu baru sebelum menceburi bidang tanaman gaharu. Kerana setiap wang yang akan dikeluarkan mestilah tepat dan tidak dirugikan. Adalah berbaloi mengeluarkan wang kursus dan menghabiskan masa 1 hari untuk mendapatkan ilmu gaharu.
Salah seorang peserta dari Johor sanggup membawa contoh pokok gaharu dan batang gaharu serta daun gaharu yang dijumpainya didalam hutan kebun di kawasan beliau untuk dikongsikan bersama Gaharuman dan peserta-peserta yang lain. Ia sungguh membantu dan kami mengucapkan terima kasih.
Industri gaharu kini telah dipantau dan diatur oleh MTIB. Segala bentuk pengerjaan mulai dari penanaman sehinggalah kepada produk akan di bantu oleh pihak MTIB. Ini adalah berita gembira kepada kita semua pecinta gaharu. Kami Gaharuman Resources menyokong penuh usaha MTIB ini. Kami akan membantu bersama-sama kerana misi kami "Pusat pengembangan gaharu untuk masyrakat".
Kami berterima kasih kepada semua peserta yang hadir dan kami mengajak semua masyarakat menghadiri kursus kami untuk mendapat maklumat mengenai gaharu pada kursus yang akan di buat di masa akan datang. Sekian.

PENDAFTARAN DIBUKA - KURSUS PENANAMAN DAN INDUSTRI GAHARU BULAN NOV 2012

Dijemput kepada penanam, bakal penanam pokok gaharu supaya menghadiri Kursus Penanaman Gaharu. Matlamat kursus ialah mendedahkan kepada peserta cara-cara penanaman gaharu (mengikut cara yang betul) mengenal jenis pokok gaharu, mengetahui potensi hasil gaharu dan indusrtinya dan pasarannya. Anda akan didedahkan ilmu dan maklumat oleh En. Mat Hasbollah Bin Sudin ( Pengurus Besar Gaharuman Resources) Kursus tersebut akan diadakan pada :

Tarikh : 25 NOVEMBER 2012 (Ahad)


Masa : 8.30pg - 3.30ptg

Tempat : Tanjong Karang Selangor.

Yuran : RM 250.00

Makan minum, kertas kerja, sijil penyertaan diberi.

Maklumat lanjut 0133707271

Gaharu

Gaharu
GAHARU sejenis kayu dengan berbagai bentuk dan warna yang khas, serta memiliki kandungan kadar damar wangi, berasal dari pohon atau bagian pohon penghasil gaharu yang tumbuh secara alami dan telah mati, sebagai akibat dari proses infeksi yang terjadi baik secara alami atau buatan pada pohon tersebut, dan pada umumnya terjadi pada pohon Aguilaria sp. (BSN, 1999).