Kamis, 20 Agustus 2009

KURSUS GAHARU

15 Ogos 2009- Kursus Penanaman dan potensi penanaman gaharu di Tg. Karang telah berjaya di adakan. Seramai 21 peserta telah hadir pelbagai latarbelakang. Rasa ingin tahu yang tinggi mengenai gaharu dikalangan peserta dan penjelasan dari En Mat membuat kursus kali ini bersemangat, meriah dan kekeluargaan. Tahniah dan terima kasih dari kami Gaharuman Resources. Semoga silatulrahmi dan jaringan sesama kita berpanjangan.

Kamis, 13 Agustus 2009

Me'Inokulasi Pokok GaharuTanggal 1 Ogos 2009 Gaharuman team telah melakukuan suntikan inokulan ke atas pokok gaharu di Temerloh Pahang. 1 Batang pokok yang sebesar pemeluk dan 2 batang pokok kecil.

Minggu, 02 Agustus 2009

GAHARUMAN DI MIRI


25 Julai 2009 Gaharuman sekali lagi menyampaikan Kursus Penanaman dan Potensi Industri Gaharu di MIRI Sarawak. Seramai 65 orang peserta telah hadir termasuk 4 orang peserta dari Negara Brunei Darusalam. Peserta telah didedahkan bagaimana untuk mengenalpasti gaharu asli menggunakan teknik-teknik tertentu. Ia disampaikan oleh salah seorang peserta dari Brunei yang berpengalam menggunakan kayu gaharu sejak 20tahun yang lalu.
Gaharuman juga berkesempatan melangkahkan kaki di Negara Brunei Darusalam dan menyambung tali persaudaraan di sana. InsyaAllah kita hijaukan bumi ini dengan tanaman gaharu.

PENDAFTARAN DIBUKA - KURSUS PENANAMAN DAN INDUSTRI GAHARU BULAN NOV 2012

Dijemput kepada penanam, bakal penanam pokok gaharu supaya menghadiri Kursus Penanaman Gaharu. Matlamat kursus ialah mendedahkan kepada peserta cara-cara penanaman gaharu (mengikut cara yang betul) mengenal jenis pokok gaharu, mengetahui potensi hasil gaharu dan indusrtinya dan pasarannya. Anda akan didedahkan ilmu dan maklumat oleh En. Mat Hasbollah Bin Sudin ( Pengurus Besar Gaharuman Resources) Kursus tersebut akan diadakan pada :

Tarikh : 25 NOVEMBER 2012 (Ahad)


Masa : 8.30pg - 3.30ptg

Tempat : Tanjong Karang Selangor.

Yuran : RM 250.00

Makan minum, kertas kerja, sijil penyertaan diberi.

Maklumat lanjut 0133707271

Gaharu

Gaharu
GAHARU sejenis kayu dengan berbagai bentuk dan warna yang khas, serta memiliki kandungan kadar damar wangi, berasal dari pohon atau bagian pohon penghasil gaharu yang tumbuh secara alami dan telah mati, sebagai akibat dari proses infeksi yang terjadi baik secara alami atau buatan pada pohon tersebut, dan pada umumnya terjadi pada pohon Aguilaria sp. (BSN, 1999).