Selasa, 21 Juli 2009

Kursus Agrobisnis Gaharu

20 Julai, Tg Karang. Seramai 11 orang peserta telah hadir untuk mengikuti Kursus Penanaman dan Potensi Industri Gaharu. Peserta yang hadir dari Kedah, Perak, Melaka dan Selangor berazam untuk menaman gaharu kerana mendapati potensi tanaman ini semakin baik. Menurut En Judi selain untuk mendapatkan keuntungan, penanaman pokok gaharu ini dianggap mulia kerana kita telah membantu menghijaukan bumi ini.

Selasa, 07 Juli 2009

GAHARUMAN DI KUCHING
4 Julai 2009 Sabtu, Gaharuman sekali lagi memberi penerangan tentang Gaharu dan Industri Gaharu di bumi Sarawak. Kali ini kami di Kuching. Bertempat di Dewan DBKU. Kami mengucapkan terima kasih kepada semua peserta yang hadir untuk mendengar penerangan daripada kami dan kami berharap agar perhubungan kita berpanjangan untuk menjadikan tanaman pokok gaharu sebagai pendapatan kita. InsyaAllah kami akan terus membantu dan menberi khidmat nasihat berterusan. InsyaAllah Gahruman akan ke Miri pada 25 Julai.

PENDAFTARAN DIBUKA - KURSUS PENANAMAN DAN INDUSTRI GAHARU BULAN NOV 2012

Dijemput kepada penanam, bakal penanam pokok gaharu supaya menghadiri Kursus Penanaman Gaharu. Matlamat kursus ialah mendedahkan kepada peserta cara-cara penanaman gaharu (mengikut cara yang betul) mengenal jenis pokok gaharu, mengetahui potensi hasil gaharu dan indusrtinya dan pasarannya. Anda akan didedahkan ilmu dan maklumat oleh En. Mat Hasbollah Bin Sudin ( Pengurus Besar Gaharuman Resources) Kursus tersebut akan diadakan pada :

Tarikh : 25 NOVEMBER 2012 (Ahad)


Masa : 8.30pg - 3.30ptg

Tempat : Tanjong Karang Selangor.

Yuran : RM 250.00

Makan minum, kertas kerja, sijil penyertaan diberi.

Maklumat lanjut 0133707271

Gaharu

Gaharu
GAHARU sejenis kayu dengan berbagai bentuk dan warna yang khas, serta memiliki kandungan kadar damar wangi, berasal dari pohon atau bagian pohon penghasil gaharu yang tumbuh secara alami dan telah mati, sebagai akibat dari proses infeksi yang terjadi baik secara alami atau buatan pada pohon tersebut, dan pada umumnya terjadi pada pohon Aguilaria sp. (BSN, 1999).