Selasa, 28 April 2009

Kursus Agrobisnis Penanaman, Teknologi & Industri Gaharu di Hotel Putra KL

25 April 09- Kursus Agobisnis Penanaman, Teknologi dan Industri Gaharu telah berjaya diadakan di Hotel Putra KL. Seramai 14 peserta telah mengambil bahagian dalam kursus tersebut. Peserta terdiri daripada pengusaha tanaman ladang gaharu, pembekal benih gaharu dan pelabur dalam industri gaharu yang datang dari Sabah, Serawak, Penang, Kedah, Negeri Sembilan dan Selangor. Seramai 2 pengusaha gaharu telah memberi penerangan kepada peserta tentang potensi penanaman gaharu serta 2 peneliti tanaman gaharu iaitu Pak Jonner dari Indonesia dan Dr Rasip dari FRIM telah menunjuk tentang pasaran gaharu serta cara penanaman gaharu secara ladang yang betul. Gaharuman mengharapkan usaha yang sekecil ini bakal memandu arah industri gaharu yang betul supaya tanaman gaharu tidak menjadi seperti tanaman yang lain yang telah gagal. Oleh itu Gaharuman berusaha memberi pemahaman yang betul kepada masyarakat supaya jika hendak menceburi industri ini mestilah mendapat ilmu/panduan yang betul dan terbaik daripada para pengusaha industri gaharu yang tulen. Bukannya kepada mereka-mereka yang mengambil kesempatan dalam kegairahan masyarakat tentang tanaman gaharu. Kami sedia membantu anda. Gaharuman mempunyai kepakaran serta keupayaan dalam industri ini. Untuk keterangan lanjut sila hubungi di 013-3707271/ 019-3958800.

Gaharuman Di Miri Serawak


18 April 2009- Gaharuman telah diundang untuk memberi penerangan tentang penanaman gaharu dan potensi Industri Gaharu di Miri Serawak. Seramai 97 peserta telah mengambil bahagian. Setelah mendengar penjelasan daripada En Mat Hasbollah (Gaharuman) tentang potensi penanaman gaharu, peserta kursus telah bersepakat dan menubuhkan Persatuan Penanam Gaharu Negeri Serawak.
Gaharuman bersedia untuk menjadi pembimbing kepada persatuan untuk merialisasikan usaha penanaman gaharu sehingga menjadi kenyataan dan kejayaan. Untuk itu Gaharuman akan ke seluruh Serawak bagi menerangkan potensi penanaman gaharu.
Jadual Gaharuman di Serawak
10 Mei - Mukah
23 Mei - Sarikei
Semoga kita akan berjumpa di sana. InsyaAllah

Untuk keterangan lanjut sila hubungi

Jamali Bokhari 0138337654 /
Razali 0138410605

Rabu, 08 April 2009

BERITA BAIK UNTUK PESERTA KURSUS

Pengurus Besar Aladdin Agarwood Enterprise, En `Sham Halily akan hadir untuk memberi ucaptama pada kursus tersebut. Beliau dijangka mengupas dan menditilkan potensi penanaman pokok gaharu serta bakal pembeli ladang gaharu.
Beliau telah berjaya menjual tanaman pokok gaharu sebanyak 2000 pokok kepada pelabur luar negara dengan harga RM????. tunggu di seminar
Menurut beliau hasil pendapatan tanaman pokok gaharu untuk 1ekar sebanyak RM 1.8juta.
Untuk keterangan mengenai Aladdin Agarwood Enterprise anda boleh melayari di
http://www.aladdinagarwood.com.my

PENDAFTARAN DIBUKA - KURSUS PENANAMAN DAN INDUSTRI GAHARU BULAN NOV 2012

Dijemput kepada penanam, bakal penanam pokok gaharu supaya menghadiri Kursus Penanaman Gaharu. Matlamat kursus ialah mendedahkan kepada peserta cara-cara penanaman gaharu (mengikut cara yang betul) mengenal jenis pokok gaharu, mengetahui potensi hasil gaharu dan indusrtinya dan pasarannya. Anda akan didedahkan ilmu dan maklumat oleh En. Mat Hasbollah Bin Sudin ( Pengurus Besar Gaharuman Resources) Kursus tersebut akan diadakan pada :

Tarikh : 25 NOVEMBER 2012 (Ahad)


Masa : 8.30pg - 3.30ptg

Tempat : Tanjong Karang Selangor.

Yuran : RM 250.00

Makan minum, kertas kerja, sijil penyertaan diberi.

Maklumat lanjut 0133707271

Gaharu

Gaharu
GAHARU sejenis kayu dengan berbagai bentuk dan warna yang khas, serta memiliki kandungan kadar damar wangi, berasal dari pohon atau bagian pohon penghasil gaharu yang tumbuh secara alami dan telah mati, sebagai akibat dari proses infeksi yang terjadi baik secara alami atau buatan pada pohon tersebut, dan pada umumnya terjadi pada pohon Aguilaria sp. (BSN, 1999).