Selasa, 04 November 2008

AKTIVITI TERKINI GAHARUMAN ( NOV 2008 )
Gaharuman telah melakukan suntikan Inokulan terhadap pokok-pokok gaharu di negeri Terengganu. Bermula di Sg. Bari di Daerah Setiu, Daerah Hulu Terengganu sehingga sampai di Daerah Dungun. Sebanyak 14 batang pokok seusia 40tahun sehinggalah 100 tahun lebih. Kami menggunakan Inokulan cair teknologi negara jiran. Kami bersedia untuk melakukan suntikan terhadap pokok-pokok gaharu di seluruh Malaysia jika ada permintaan. Untuk pertanyaan lanjut sila hubungi kami dengan segera.

PENDAFTARAN DIBUKA - KURSUS PENANAMAN DAN INDUSTRI GAHARU BULAN NOV 2012

Dijemput kepada penanam, bakal penanam pokok gaharu supaya menghadiri Kursus Penanaman Gaharu. Matlamat kursus ialah mendedahkan kepada peserta cara-cara penanaman gaharu (mengikut cara yang betul) mengenal jenis pokok gaharu, mengetahui potensi hasil gaharu dan indusrtinya dan pasarannya. Anda akan didedahkan ilmu dan maklumat oleh En. Mat Hasbollah Bin Sudin ( Pengurus Besar Gaharuman Resources) Kursus tersebut akan diadakan pada :

Tarikh : 25 NOVEMBER 2012 (Ahad)


Masa : 8.30pg - 3.30ptg

Tempat : Tanjong Karang Selangor.

Yuran : RM 250.00

Makan minum, kertas kerja, sijil penyertaan diberi.

Maklumat lanjut 0133707271

Gaharu

Gaharu
GAHARU sejenis kayu dengan berbagai bentuk dan warna yang khas, serta memiliki kandungan kadar damar wangi, berasal dari pohon atau bagian pohon penghasil gaharu yang tumbuh secara alami dan telah mati, sebagai akibat dari proses infeksi yang terjadi baik secara alami atau buatan pada pohon tersebut, dan pada umumnya terjadi pada pohon Aguilaria sp. (BSN, 1999).